Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών από τη Δημοσιογράφο Μαρία Δήμα.

Advertisements

Η εισβολή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σε σπίτι υπόπτου και η απρόκλητη χρήση βίας για τη σύλληψή του συνιστούν εξευτελιστική μεταχείριση και αποτελούν πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Αυτό αποφαίνεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για τη διαχρονική και προσφιλή αστυνομική τακτική, προσθέτοντας ακόμα ένα σημαντικό σκεπτικό στην πλούσια νομολογία του για την ένστολη αυθαιρεσία και την κατάλυση του κράτους Δικαίου από το ίδιο το κράτος.

Στην παρούσα απόφαση, αυτή τη φορά ή για την ακρίβεια για ακόμα μία φορά το κράτος που φέρει την ευθύνη σε βάρος του προσφεύγοντος πολίτη είναι το γαλλικό. Ο 64χρονος Joseph Castellani που ζει στο Contes της Νίκαιας κρίθηκε ύποπτος για απειλή και αντίσταση κατά της αρχής με χρήση βίας.

Μικρή αποζημίωση

Δόθηκε εντολή να συλληφθεί από άνδρες του GIPN (σώμα ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας), οι οποίοι εισέβαλαν στην οικία του και άσκησαν βία εναντίον του, χωρίς ο ένοικος του σπιτιού να τους προκαλέσει και κυρίως χωρίς να διασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την παρέμβασή τους. Το «ντου» των πάνοπλων αστυνομικών στο σπίτι του Castellani έγινε κατόπιν παραβίασης της εισόδου της οικίας, όπου ο ύποπτος υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς και επιπλέον ταπεινώθηκε από τους αστυνομικούς στα μάτια της οικογένειάς του.

Ωστόσο, τα γαλλικά δικαστήρια έκριναν δικαιολογημένη την παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων και επιδίκασαν στον προσφεύγοντα ένα μικρό ποσό αποζημίωσης λόγω της μη παροχής ιατρικής περίθαλψης ενώ τελούσε τραυματισμένος υπό κράτηση.

Ο Γάλλος πολίτης, που εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα στην πατρίδα του, έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο το οποίο διαπίστωσε πως «δεν είχε αποδειχθεί ότι η παρέμβαση του GIPN είχε αιτιώδη συνάφεια με το επιζήμιο αποτέλεσμα που υπέστη ο προσφεύγων».

Επιπλέον, το Στρασβούργο, αναγνωρίζοντας τους σημαντικούς τραυματισμούς του προσφεύγοντος και την ψυχική του ταλαιπωρία, επισήμανε ότι η παρέμβαση ειδικών δυνάμεων, οι οποίες συνήθως εμπλέκονται σε καταστάσεις ακραίας βίας, θα μπορούσε να συνεπάγεται ιδιαίτερους κινδύνους κατάχρησης εξουσίας και παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επομένως, η παρέμβαση τέτοιων μονάδων έπρεπε να περιβάλλεται από επαρκείς εγγυήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση (την οποία δημοσιεύει το echrcaselaw.com), το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η επιχείρηση σύλληψης στο σπίτι του προσφεύγοντος έγινε με βίαιο τρόπο από ένοπλους αστυνομικούς, ενώπιον τρίτων ατόμων χωρίς σωστό σχεδιασμό και κατέληξε ότι δεν πραγματοποιήθηκε με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί πως τα χρησιμοποιούμενα μέσα ήταν απολύτως απαραίτητα για την επίτευξη του τελικού στόχου της.

Εκρινε ότι η φυσική δύναμη που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αναγκαία. Πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση του προσφεύγοντος και έτσι το δικαστήριο επιδίκασε να του καταβάλει το γαλλικό κράτος αποζημίωση για ηθική βλάβη ποσού 22.800 ευρώ.

Κατάχρηση εξουσίας

Μάλιστα στο αναλυτικό και προσεκτικό σκεπτικό τους οι δικαστές, αναφερόμενοι στον προγραμματισμό της επιχείρησης, στην αρχή ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι καθήκον τους να αποφανθούν σχετικά με την επιλογή μιας συγκεκριμένης μονάδας για τη σύλληψη ενός ατόμου που θα εξεταστεί σε ποινική έρευνα, στη συνέχεια επαναλαμβάνουν μια προηγούμενη διαπίστωση, ότι «η παρέμβαση ειδικών δυνάμεων, οι οποίες συνήθως εμπλέκονταν σε καταστάσεις ακραίας βίας ή ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις όπου απαιτούσαν άμεσες και σταθερές αντιδράσεις, θα μπορούσε να συνεπάγεται ιδιαίτερους κινδύνους κατάχρησης εξουσίας και παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επομένως, η παρέμβαση τέτοιων μονάδων έπρεπε να περιβάλλεται από επαρκείς εγγυήσεις».

 

Η κρατική βία παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά δικαιώματα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γώγος 

Δικηγόρος Αθηνών

Η παρούσα δικαστική απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους κάθε ελεύθερου Ευρωπαίου πολίτη. Η αστυνομική βία αποτελεί και αποτελούσε έναν από τους χειρότερους τρόπους παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, πολλές φορές μάλιστα σε απευθείας μετάδοση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ελλάδα δυστυχώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με καταδίκες από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για αντίστοιχες περιπτώσεις παρά την ύπαρξη θεσμοθετημένων νομοθετικών κειμένων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 παρ. ε’ του Κώδικα Δεοντολογίας του Αστυνομικού προβλέπει: «Για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου χρησιμοποιεί (ο αστυνομικός) κατ’ αρχήν μη βίαια μέσα. Η προσφυγή στη βία επιτρέπεται μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαία και στο μέτρο που προβλέπεται και απαιτείται για την εφαρμογή του νόμου. Τηρεί πάντοτε με απόλυτο σεβασμό τις αρχές της αναγκαιότητας, της προσφορότητας (καταλληλότητας) και της αναλογικότητας. Χρησιμοποιεί τα κατά το δυνατόν ηπιότερα μέσα, αποφεύγοντας κάθε περιττή ενόχληση, σκληρότητα ή αδικαιολόγητη φθορά ιδιοκτησίας».

Ωστόσο, κατευθείαν μας έρχονται στο μυαλό οι πρόσφατες περιπτώσεις ξυλοδαρμών συλληφθέντων, το «ξεγύμνωμα» αυτών και πώς θα μπορούσε να ξεχάσει κανείς άλλωστε την περίπτωση στο Κουκάκι. Γιατί για τη σύλληψη ενός δράστη ενδεχομένως και μπορεί να ασκηθεί βία, στο πλαίσιο όμως της αρχής της αναγκαιότητας, καταλληλότητας και αναλογικότητας.

Γιατί αν δεν τηρήσουμε αυτά τα ελάχιστα συνταγματικά όρια, πόσο μακριά θα μπορούσαμε να είμαστε από την εξαθλίωση της προσωπικότητας του δράστη και την επιβολή πρακτικών που παραπέμπουν σε άλλα πολιτεύματα;

efsyn.gr