«Καμπανάκι» από την εισαγγελία ΑΠ για την εγκληματικότητα των ανηλίκων - Τι ζητεί από τους εισαγγελείς για να τεθεί «ανάχωμα στη βία»

«Η εγκληματικότητα των ανηλίκων είναι ένα θέμα όχι αμιγώς αστυνομικό και δικαστικό, αλλά ευρύτερα κοινωνικό και ως τέτοιο πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστεί» αναφέρει σε εγκύκλιό της προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας (2/2024) η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Καπαγιάννη.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιό της η κ. Καπαγιάννη αναφέρεται στη ραγδαία αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας, καθώς όπως σημειώνει τα ανήλικα θύματα μέσα σε 8 μήνες (από τη ν αρχή του 2023 έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο) είναι ήδη περισσότερα από αυτά που καταγράφηκαν όλο το 2022 (426), ενώ έχουν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία του 2021.

Όπως αναφέρει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο διαρκώς διογκώνεται δεν έγκειται μόνο στην ποινική καταστολή αλλά προϋποθέτει ευρύτερες κοινωνικές δράσεις και συνεργασία πολλών φορέων.

Υπό τα δεδομένα αυτά η κ. Καπαγιάννη επισημαίνει στην εγκύκλιό της ότι οι εισαγγελείς ανηλίκων θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους και για την προστασία των ενηλίκων και για την πρόληψη ανάλογων φαινομένων. Συγκεκριμένα, εκτός από τον σχηματισμό ποινικών δικογραφιών και την κατά προτεραιότητα διεκπεραίωσή τους, οι εισαγγελείς ανηλίκων, θα πρέπει σύμφωνα με την εγκύκλιο, να δίνουν «έμφαση σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, σε δράσεις και προγράμματα μέσω των οποίων τα παιδιά θα μαθαίνουν το σεβασμό, τη συνεργασία, τη συμμετοχή, τη λήψη πρωτοβουλιών για πράγματα που τα ενδιαφέρουν, τη διαχείριση του θυμού, την επίλυση συγκρούσεων, τη βελτίωση της επικοινωνίας, τη διαχείριση του άγχους ώστε να τεθεί ένα ανάχωμα στη βία».

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο:

ΕΓΚΥΛΙΟΣ-1

Πηγή: https://eisap.gr

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατη Νομοθεσία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατες Νομολογίες

Νέες Παραλαβές

On Key

Πρόσφατα Άρθρα