Απόφαση με το μείγμα επιείκειας που αρμόζει στην περίπτωση μιας γυναίκας που έδινε τη μάχη της αναστροφής των παιδιών της, εξέδωσε το Συμβούλιο Επικρατείας, ακυρώνοντας την οριστική απόλυση μιας γυναίκας κλητήρα του ΥΠΟΙΚ, που προσελήφθη με πλαστό πτυχίο Γυμνασίου.

Advertisements

Στο μεσοδιάστημα πάντως η γυναίκα πήρε γνήσιο απολυτήριο Γυμνασίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, του Δ’ τμήματος του ΣτΕ, πρότειναν την μετατροπή της  ποινής της οριστικής απόλυσης, σε προσωρινή παύση 6 μηνών,  με πλήρεις αποδοχές, της επιμελήτριας –κλητήρα του υπουργείου οικονομικών, αλλά λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος της μείωσης της πειθαρχικής ποινής της, η πενταμελής σύνθεσης του Δ΄  Τμήματος παρέπεμψε για οριστική κρίση την υπόθεση στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Απόλυση

Το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών απέλυσε οριστικά την υπάλληλο, για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος και για  ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Η γυναίκα είχε προσληφθεί τον Ιούνιο του 2009 μετά από διαγωνισμό ΑΣΕΠ . Από έρευνα προέκυψε ότι ο τίτλος σπουδών  που προσκόμισε  ήταν πλαστός και ο αριθμός μητρώου μαθητών που ανέγραφε στο απολυτήριο ανήκε σε άλλο μαθητή και δεν υπήρχε η σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου αποδέχθηκε την πλαστότητα του απολυτηρίου και ισχυρίστηκε ότι το υπέβαλε λόγω “των αυξημένων οικογενειακών αναγκών και με σκοπό να βρει εργασία προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή της και να συνδράμει στην ανατροφή των παιδιών της”.

Η ποινική δίωξη σε βάρος της παύτηκε λόγω παραγραφής το 2018, (απάτη κατ’ εξακολούθηση) και ενώ εκκρεμούσε η αίτησή της για ακύρωση της πειθαρχικής απόφασης με την οποία απολύθηκε, προσκόμισε στο ΣτΕ, απολυτήριο της Γ΄ Τάξης Εσπερινού Γυμνασίου, με βαθμό “άριστα”, που έλαβε το ίδιο έτος.

Advertisements

Η  πενταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος,   συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, δηλαδή, το ότι κατά την απολογία της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο συνομολόγησε  την αναγνώριση του σφάλματός της και την προσκόμιση βεβαίωσης ότι είναι μαθήτρια της Β΄ τάξης εσπερινού Γυμνασίου και παρακολουθεί μαθήματα κατά το σχολικό έτος 2017-2018 (στην συνέχεια έλαβε το απολυτήριο εκκρεμούσης της υπόθεσής της στο ΣτΕ), αποφάσισαν ότι συντρέχει περίπτωση μετριασμού της πειθαρχικής ποινής της.

 

Πηγή: capital.gr