Τα Ποινικά Δικαστήρια, θα είναι το τελευταίο βήμα στον σχεδιασμό επαναφοράς της δικαιοσύνης, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιόδρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Advertisements

«Εκτιμώ, πως δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πριν τις 15 Ιουνίου 2020 και αυτό πάντα, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΟΔΥ και της αρμόδιας επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού» είπε ο κ. Τσιάρας, ενώ όπως διευκρίνισε ήδη λειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία και οι αντίστοιχες υπηρεσίες Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου.

«Από τις 6 Μαΐου ξεκινάει η δυνατότητα ολοκλήρωσης δικών στο ΣτΕ, στα Διοικητικά Δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς την παρουσία διαδίκων. Σε επόμενο χρόνο, θα περιγραφεί το πρόγραμμα μέσα από το οποίο, θα γίνουν τα επόμενα βήματα» ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Για την πρόταση των Εισαγγελέων να παραγραφούν πλημμελήματα με ποινές έως ένα χρόνο, ο κ. Τσιάρας τόνισε:

«Είναι μια συνήθης πρακτική που επαναλαμβάνεται κάθε 5-6 χρόνια. Όντως, υπάρχει αυτή η σκέψη σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να παραγραφούν μικρές ποινές, για να αποφορτιστεί ο μεγάλος όγκος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δικαιοσύνη. Να διευκρινίσω, όμως, πως μιλάμε για αδικήματα ή πλημμελήματα ήσσονος σημασίας, πλην αδικημάτων κορωνοϊού».