Ανακοίνωση για την εγγραφή στα μητρώα του πτυχιούχων πανεπιστημίων της αλλοδαπής μετά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων τους από την επιτροπή αξιολόγησης του άρθρου 15 του ΚΔ, εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ).

Όπως αναφέρει ο ΔΣΑ, οι πτυχιούχοι Νομικής Σχολής των Πανεπιστήμιων της αλλοδαπής, των οποίων τα επαγγελματικά προσόντα αναγνωρίσθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 15 του Κώδικα Δικηγόρων θα αποστείλουν ηλεκτρονικά στο e-mail: [email protected] τα παρακάτω δικαιολογητικά εγγραφής.

  1. Αίτηση για την εγγραφή ασκουμένων και μεγαρόσημο 3 ευρώ.
  2. Βεβαίωση έναρξης άσκησης. Η άσκηση γίνεται σε:
  1. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86, ότι ο ενδιαφερόμενος δεν εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του Κώδικα Δικηγόρων. Επίσης θα δηλώνει ότι θα καταβάλει το παράβολο εγγραφής εντός 15 ημερών από την υποβολή της αίτησης, στην περίπτωση που δεν το έχει ήδη καταβάλει.
  2. Αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας. Για τους ενδιαφερόμενους πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών της Σύμβασης του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, αντίγραφο της άδειας διαμονής .

Η Υπηρεσία του Τμήματος Ασκούμενων του ΔΣΑ καταχωρεί, στη συνέχεια, τα στοιχεία των αιτούντων και χορηγεί προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο http:/olomeleia.gr, με την χρήση των οποίων ο ασκούμενος έχει πρόσβαση αποκλειστικά στα προσωπικά του στοιχεία και μπορεί να ολοκληρώσει την εγγραφή του εντός δέκα(15) ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης πραγματοποιώντας:

Ηλεκτρονική Πληρωμή παράβολου Εγγραφής

Παράλληλα πληρώνεται και το μεγαρόσημο 3€ της αίτησης εγγραφής

  1. Το Παράβολο εγγραφής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι ποσού 58,70 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης εγγραφής μετά πάροδο εξαμήνου από την ανακήρυξη πτυχιούχου το ποσό ανέρχεται ποσού στα 117,50 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω ο ασκούμενος μπορεί να παραλαμβάνει σε πραγματικό χρόνο την «Βεβαίωση Άσκησης» για κάθε χρήση.

  1. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες ταυτότητας, τις οποίες θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος στην Υπηρεσία του Τμήματος Ασκούμενων την ημέρα που θα παραλάβει την ταυτότητα ασκούμενου.

Προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Ασκουμένων είναι οι πτυχιούχοι Νομικής Σχολής να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλου συμβαλλόμενου κράτους της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Όσοι πτυχιούχοι είναι Έλληνες το γένος, αλλά δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια υποβάλλουν αρχικά αίτηση με την οποία ζητούν να τους δοθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η άδεια διορισμού δικηγόρου σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του Κώδικα Δικηγόρων και επισυνάπτουν φωτοτυπία της ταυτότητας του ομογενούς αλλοδαπού νόμιμα επικυρωμένη. Μετά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης γίνεται η κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών για εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων.

Μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήψη του πτυχίου η εγγραφή στο μητρώο ασκουμένων επιτρέπεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εφόσον ο πτυχιούχος επικαλεσθεί και αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι δεν αποξενώθηκε από τη νομική επιστήμη.


Ως συναφής με τη νομική επιστήμη, δραστηριότητα ή εργασία νοείται μόνο η παροχή αμιγώς νομικών εργασιών, έργων ή δραστηριοτήτων, όπως αυτές ορίζονται στον Κώδικα Δικηγόρων. (Ν. 4194/2013).

Δείτε περισσότερα εδώ