Προς το τέλος Ιουνίου , σίγουρα όπως φαίνεται μετά τις 15/6 τοποθετείται πλεον από την κυβέρνηση το θέμα της επαναλειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων της χώρας, του τομέα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο φορτίο προσώπων ανά συνεδρίαση και δίκη, συνεπώς και είναι ο πιο επικίνδυνος για τη διάδοση του ιού.

Advertisements

Την ημερομηνία περιέγραψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ . Όπως είπε ήδη τα Διοικητικά Δικαστήρια έχουν ξεκινήσει από τις 6 Μαΐου 2020, βεβαίως με δήλωση, χωρίς την παράσταση των διαδίκων (ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο και τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια).

«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό», είπε ο υπουργός, «τα Πολιτικά, Αστικά δικαστήρια θα ξεκινήσουν από 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Και βεβαίως στο τέλος του μήνα, αναμένεται να ξεκινήσουν και τα Ποινικά Δικαστήρια. Επαναλαμβάνω, ότι πρέπει να προβλέψουμε πολλές δικονομικές διαδικασίες για να μην υπάρχει πρόβλημα και να προφυλαχθούν τα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών».

Η αποφυλάκιση του παιδεραστή- προπονητή

«Όταν κάναμε τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, αυστηροποιήσαμε στο μέγιστο βαθμό την ποινή για το αδίκημα του βιασμού. Είχαμε, όμως, επισημάνει από την πρώτη στιγμή, ότι φαινόμενα πρόωρης αποφυλάκισης θα τα παρατηρούμε σε βάθος χρόνου, γιατί από το Σύνταγμα για όλα τα αδικήματα που έχουν τελεστεί πριν τις τροποποιήσεις της κυβέρνησής μας, θα ισχύει ο ευμενέστερος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ.Τσιάρας σχετικά με την αποφυλάκιση μετά από 8 χρόνια και 5 μήνες στις φυλακές του παιδεραστή – προπονητή από το Ρέθυμνο, ο οποίος συνελήφθη χθές εκ νέου για παραβίασης των περιοριστικών όρων.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας

Δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών, το απαγορεύει η ΚΥΑ που εχει εκδοθεί και θα ανανεωθεί η απαγόρευση και μετά τις 15/5 με τη νεα ΚΥΑ, είπε ο κ.Τσιάρας: «…Καταρχήν, έχει γίνει πολύ συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών. Είναι γνωστά, όλα όσα έχουν συμβεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Υπήρχε δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση με καταληκτική ημερομηνία, άρσης του πλαισίου της πρώτης κατοικίας στις 31-12-2019. Καταφέραμε και πήραμε την παράταση μέχρι τις 30-04-2020 και όπως βεβαίως πρόσφατα έχει ανακοινωθεί, αυτή η προστασία παρατείνεται μέχρι τις 31-07-2020. Από κει και πέρα όμως, όλη αυτή η συζήτηση γινόταν χωρίς να υπάρχει αντικείμενο. Και αυτό γιατί υπάρχει αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης με βάση την πρώτη ΚΥΑ που εκδόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τα συναρμόδια Υπουργεία. Και σας το λέω εκ των προτέρων, ότι η αναστολή εκτέλεσης θα επαναληφθεί με την επόμενη ΚΥΑ».

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: dikastiko.gr

 

[poll id=”2″]